İşitme Kaybı Tedavisi
İşitme kaybının tedavisi, rahatsızlığın nedenine ve şiddetine göre değişmektedir. Genel olarak işitme kaybı tedavi seçenekleri şu şekildedir:
- Kulak kiri kaynaklı işitme kayıplarında kirin hastane ortamında temizlenmesi
- İşitme Cihazı kullanımı
- Koklear İmplant
İşitme Kaybının Tedavisinde İşitme Cihazlarının Yeri
İşitme kaybının tedavisinde sorunun kaynağına göre kullanılan en genel ve pratik yöntem, işitme cihazı kullanımıdır. İşitme cihazı, sesleri daha güçlü ve daha net duymanızı sağlar. Özellikle günümüzde daha da küçülen ve kullanımı daha da pratik hale gelen cihazlar sayesinde kişi kolaylıkla sosyal hayata adapte olarak yaşam kalitesini yükseltir. Cihazların kayba göre ayarlanabilir olması, kişiye özel çözümler geliştirilmesini sağlar. İşitme cihazları dış ortamdaki farklı frekans ve tondaki sesleri size en berrak, en doğal şekilde sunar. Bu cihazları kullanarak daha önce duyamadığınız sesleri duyar; hem hayatınızı daha kaliteli sürdürür, hem de kendinizi tehlikelerden korumuş olursunuz. İki kulakta işitme kaybı mevcut ise her yönden gelen seslerin eşit alabilmek ve iki kulakta da kaybın ilerlemesini durdurmak ya da azaltmak için iki kulağa da işitme cihazı kullanmak gerekir. Çift cihaz kullanımı tek cihaz kullanımına göre %70 fayda sağlayarak kişinin işitme konforunu arttırır.
İşitme Cihazı Seçimi
- Çocuk ve yetişkin hastalar mutlaka bilateral (çift taraflı) cihaz kullanmalıdır.
- Çift taraflı cihaz ile binaural işitmenin (çift kulakla işitme) sağlanması, kaliteli ve konforlu bir iletişim için gereklidir.
- 0-18 yaş arası çocuklarda kulak arkası işitme cihazı tercih edilmelidir.
- 18 yaşından sonra kanal içi cihazların kullanımına geçilebilir.
- İşitme cihazı seçilirken cihazın kazancı, kaybın derecesine uygun olmalıdır.
- Uygun cihaz seçildikten sonra hastanın kulak ölçülerine göre kulak izi alınarak kulak kalıbı yaptırılmalıdır.
- Kulak kalıpları yılda en az 1 kez değiştirilmelidir.
- REM ölçümleri yapılarak kalıptan kaynaklı kazanç kaybı düzeltilerek cihaz ayarlaması tekrar yapılmalıdır.