Kulak Çınlaması Terapisi (Tinnitus Terapi)
Tinnitus (Kulak Çınlaması) Tedavisi
Kulak çınlaması, bir ya da her iki kulakta duyulan ses anlamına gelmektedir. Ses, kafanın dışında değil içinde ortaya çıkar ve hasta tarafından istemsizce duyulur. Kulak çınlaması, hastaların günlük ve sosyal yaşantısı oldukça olumsuz yönde etkiler. Kulak çınlaması sorunu yaşayan kişinin yaşadığı stres, durumu daha da kötü hale getirdiğinden kişi bir kısır döngüye girer.
Kulak çınlamasının sebebi tam olarak keşfedilemediğinden çınlamayı tamamen tedavi edecek bir yöntem henüz geliştirilememiştir ancak uygulanan terapilerle ses, rahatsızlık vermeyecek düzene indirilebiliyor.
Çınlama tedavisi öncesinde geniş bir KBB muayenesi ve odyolojik testler uygulanmalıdır. Yapılacak testlerden bazıları şunlardır: odyogram, saf ses eşiği, konuşma alımı ve timpanometri, pitch maskelemesi, ses yüksekliği eşleştirmesi, minimum maskeleme seviyesi, rezidüel inhibisyon.
Tinnitusun günlük yaşamdaki etkisinin değerlendirilmesi ve tedavi sonuçlarının belgelendirilmesi için Tinnitus Handikap Envanteri (Tinnitus Handicap Inventory, THI) oluşturulur.
Tinnitus (Kulak Çınlaması) Terapisi
Çınlama tedavisi, tek aşamalı ve tek yönlü bir tedavi değildir. Kişinin fiziksel durumu kadar, psikolojik durumu da değerlendirme altına alınır ve seanslarla sorunda rahatlama sağlanır.
Detaylı muayene ve testlerden sonra çınlama terapisi sürecinde kişiye özel geniş bir analiz yapılır. Daha sonra işitme cihazları vasıtasıyla arka planda rahatsız edici olmayan bir ses verilerek çınlama sesinin geri plana atılması sağlanır. Bir zaman sonra beyin bu sesi rahatsız edici olarak algılamaz ve artık ses işitilmemeye başlar.
Terapi, seanslar halinde artık rahatsızlık hissedilmediğinde ya da en aza indiğinde gerekli testler yapıldıktan sonra sonlandırılır. Yapılan klinik araştırmalarında çınlama terapisi uygulana hastaların %70’inin çınlama seviyelerinde ortalama %50 oranında rahatlama görülmüştür. Bu oran hastanın günlük hayatını sorumsuz idare ettirebildiği anlamını taşır.
Çınlama tedavisinde hastanın psikolojisini yüksek tutması tedavinin başarısında oldukça önemlidir. Dengeli beslenme, bazı tetikleyici besinlerden kaçınma, egzersiz, gürültülü ortamlarda bulunmamama tedavinin parçasıdır.